[Dutch] Eigenwijze muziek met een missie

[Dutch] Eigenwijze muziek met een missie

eigenwijze muziek met een missieNog meer dan zijn naam, doen de muzikale composities die Stephen Emmer (59) maakte voor omroeporganisaties en televisiestations zoals NOS en RTL, bij velen een belletje rinkelen. Na jaren van werk in opdracht, wil hij met zijn nieuwe album ‘Home Ground’ een maatschappelijke bijdrage leveren.

Stephen: “Er zijn op dit moment miljoenen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Wat is in deze turbulente wereld hun thuis? Met Home Ground wil ik mensen informeren over wereldwijde problematiek. En snaren raken. Iedereen heeft recht op een Home Ground.”

Zelf is Stephen in zijn jeugd vaak verhuisd. “Ik ben naar negen verschillende scholen gegaan en heb gewoond in onder andere India, Aruba en Suriname. Dat heeft mijn wereldbeeld zeker gevormd. Mijn Home Ground is waar mijn missie mij naar toe brengt.” Zijn huidige missie? Het werk van War Child ondersteunen.

Soothing met een boodschap

“Home Ground is een project dat is voortgekomen uit persoonlijke inspiratie. Vaak is protestmuziek slechts een kanaal om een tekstuele boodschap over te brengen, kampvuur liedjes met een zekere boosheid. Ik geloof echter dat maatschappelijk geëngageerde muziek óók gelaagder, avontuurlijker en complexer, maar vooral meer ‘soothing’ kan zijn dan boos. Volgens mij komt de boodschap dan juist harder binnen.”

Keuze voor War Child

Al snel ontstond het idee om met het album kinderen in conflictgebieden te steunen. Kinderen die vaak geen echt ‘thuis’ meer hebben. Voor Stephen was War Child de perfecte keuze om mee samen te werken. “Op basis van de teksten op het Home Ground album en het feit dat het initiatief gericht is op muziek, dacht ik meteen aan War Child. En, net zoals War Child ben ik een relatief kleine partij die op internationaal vlak opereert.”

‘Crate Digging’ naar puurheid

“Zelf kan ik helaas voor geen meter zingen, dus moest ik op zoek naar vocalisten. Ik wilde voor Home Ground niet alleen goede zangers, maar ook integere musici.” Stephen’s zoektocht naar “pure vocalisten” begon op Google. “Ik begon met zoeken op de trefwoorden: soul singer, socially conscious en poetry. Eigenlijk een soort crate digging anno 2017. Op zoek naar artiesten die geloven in de missie, en die aan het commerciële geweld van de muziekindustrie zijn ontsnapt.”

Sneeuwbaleffect

Stephen werkte al eerder samen met grote namen uit de industrie. Zo ontving hij tijdens de productie van zijn vorige CD een bijzonder mailtje uit Amerika: ‘Mijn cliënt denkt dat u op een bijzonder spoor zit.’ “Ik vroeg wie die cliënt was. Dat bleek de legendarische producer Tony Visconti. Ik antwoordde met Hollande nuchterheid: ‘Thank you! But I can’t afford that!’ Maar Visconti bleek allang niet meer in deze business te zitten vanwege het geld. Hij wilde het voor niets doen, zo bijzonder vond hij het project.” Ook aan het album Home Ground werkten grote namen mee, zoals Chaka Khan, Patti Austin en Andy Bey. “Het is echt een jongensdroom come true.”

Woord Als Wapen

Op het album zijn poëtische, maatschappelijk betrokken teksten te horen, gebracht op een soothing way. Stephen: “Ik denk dat mensen tegenwoordig een enorme laag eelt hebben ontwikkeld voor humanitaire rampen, vooral als deze ver weg plaatsvinden. De songteksten op Home Ground zijn ontroerend en treffend.”

Album trailer

De making of heeft in totaal ruim een jaar geduurd. “Het was een enorme logistieke operatie, met artiesten van over de hele wereld.” Honderden brieven, e-mails en telefoontjes later staat er een album klaar waar je u tegen zegt. Op 9 juni werd Home Ground gepubliceerd. Hieraan voorafgaand werd er een Album Trailer gelanceerd met authentieke beelden van War Child, opgenomen in landen waar wij werken. Er worden limited editions T-shirts verkocht met opdruk van tekeningen van kinderen die meededen aan projecten van War Child en er is een internationale fundraising campagne gestart in samenwerking met Pledge Music.

Oorlogskinderen steunen

Stephen: “Het doel is om aandacht te genereren voor het geweldige werk van War Child. Daarnaast wordt een deel van de opbrengsten van zowel het digitale als fysieke album gedoneerd aan War Child. “Zo steunt Home Ground War Child in het helpen van ‘onze’ kinderen.”

[War Child]

Luister hier naar het album

Koop hier het album op Vinyl, CD of als Download